Prof. dr hab. Barbara Frączek  

Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, doktor nauk biologicznych, profesor nauk o kulturze fizycznej. Specjalistka w zakresie dietetyki sportowej, pracownik badawczo-dydaktyczny Zakładu Medycyny Sportowej i Żywienia Człowieka, Instytutu Nauk Biomedycznych Akademii Kultury Fizycznej w Krakowie. Od 2020 roku pełni funkcję Dyrektora Szkoły Doktorskiej NoKF w AKF. Działalność naukowa i dydaktyczna skoncentrowana wokół zagadnień żywienia człowieka i dietetyki sportowej, a w szczególności wpływu alternatywnych strategii żywieniowych i suplementów diety na zdrowie, wydolność fizyczną i mikrobiotę jelitową. Współredaktor podręcznika „Dietetyka sportowa”. Autorka i współautorka publikacji naukowych publikowanych w krajowych i międzynarodowych czasopismach naukowych z zakresu dietetyki, żywienia i medycyny sportowej. Współtwórca kierunku „Dietetyka w sporcie i rekreacji” na AWFiS w Gdańsku, zaangażowana w jego koncepcję, uruchomienie oraz prowadzenie zajęć dydaktycznych. Konsultant żywieniowy polskich sportowców trenujących wyczynowo, m.in. zawodników Polskiego Związku Narciarskiego (2004-2020). Wykładowca na szkoleniach i kursach instruktorskich, trenerskich oraz studiach podyplomowych. Współzałożyciel firmy „Trix- Dietetyka Sportowa”. Propagator nowoczesnych standardów w dietetyce sportowej – poprzez działalność naukową, dydaktyczną i praktyczną wspiera jej rozwój i popularyzację, przyczyniając się do podnoszenia jakości kształcenia oraz świadomości żywieniowej w środowisku sportowym. 

  • Akademia Wychowania Fizycznego
    im. Bronisława Czecha w Krakowie
  • 31-571 Kraków Al. Jana Pawła II 78